Partneři


Tip na knihu

Právě se nacházíte

Provence 2005

ÚvodZa přírodou a historií jižní Francie

Slunečná, prosluněná, sluncem prozářená… Tak a nějak podobně popisují turistické průvodce Provence. Slunce a teplo máme rádi a o to více nás lákalo procestovat tento malebný kraj na jihu Francie, který je častým a vyhlášeným cílem cykloturistů.

O cestě do Provence jsme uvažovali už několik let, vždy jsme ale skončili na potížích s dopravou. Cesta vlakem se nám zdála poměrně dlouhá a dost komplikovaná, na cestě autem nám vadilo to, že bychom se museli buď o auto starat anebo jej nechat stát v nějakém kempu. Další možností bylo vydat se sem s některou z cestovních kanceláří. Žádná však nenabízela takový program, jaký bychom si my sami představovali. Touha po cestování ale byla silnější a nakonec se nám podařilo najít docela vhodné spojení nočními vlaky EuroCity z Vídně tam i zpět. Jenže, s platností nového jízdního řádu se zkomplikoval jeden z přestupů při cestě do Avignonu a v návratovém vlaku z Milána zrušili přepravu kol.

A poté jsem se náhodou na jedné akci potkal se svým kamarádem Rudou z Ostravy a mezi řečí mu vyprávěl o našem záměru i potížích s hledáním vhodné dopravy. Protože on také se svou ženou Janou jezdí na kole, byl z nápadu celý nadšený a navrhl, že bychom mohli jet společně s nimi jejich autem. Oni že budou jezdit okružní výlety a postarají se o auto a převoz věcí, my že můžeme přejíždět mezi kempy nalehko. Zkrátka, že oni pojedou na dovolenou s koly a my na dovolenou na kole. Takový návrh se nedal odmítnout. Během zimy jsem připravil denní itineráře variantních tras jak pro mě s mojí Janou, tak i pro Rudu s jeho ženou Janou na dva týdny i s rezervou. Kombinace kolo-auto nám dávala možnost navštívit více od sebe vzdálených míst podobně jako na zájezdu, ale přitom absolvovat trasu podle vlastních představ jako na výpravě. Při této cestě jsme tedy trochu porušili naši dosavadní tradici a cestu jsme absolvovali s doprovodným vozidlem.

O termínu cesty jsme měli také zcela jasno. Vzhledem k zeměpisné poloze Provence se sem jezdí buď na jaře anebo na sklonku léta, podobně jako do jiných míst ve Středomoří. Po zkušenostech z cesty na Korsiku o rok dříve jsme jednoznačně upřednostnili jarní termín, a to jak z hlediska délky dne – a tím i lepšího využití denního času –, tak i z hlediska podmínek atraktivnosti krajiny pro fotografování. Na cestu jsme se tedy vydali první víkend v červnu …

Zápisky z deníku sepsal Jára Krejčí.

přehled cesty

Datum:3. 6. – 19. 6. 2005 Druh cesty:s doprovodným vozidlem
Počet ujetých kilometrů:801 km → Nejvyšší bod cesty:1 912 m n. m. (Mont Ventoux)
Navštívený stát:GRFrancie Doprava:autem
Navštívené regiony:Provence Languedoc-Roussillon
Účastníci cesty:Jaromír Krejčí, Jana Pavlusová, Rudolf Weissbrod a Jana Weisbrodová
Stránky jsou umístěny na serverech hostingového programu CZECHIA.
© 2000 – 2015 Brněnský spolek cykloturistiky
© 2010 – 2015 webdesign by lubosspeska.cz
Licenční podmínky