Partneři


Tip na knihu

Právě se nacházíte

Švýcarsko 2005

ÚvodZemí helvétského kříže

Při našich prázdninových cestách jsme několikrát zamířili do Alp. Dosud to ale bylo převážně do jejich východní části v Rakousku, Itálii a Slovinsku. Pouze při cestě po Provence okusili jejich nejzápadnější část. Již několik let jsme uvažovali o tom projet na kole také alespoň část centrálních Alp v zemi helvétského kříže.

Bylo jasné, že za dva týdny stihneme procestovat jen velmi omezenou část a navíc, že musíme ve vysokých horách počítat s nepřízní počasí, a proto trasu nešponovat do posledního dne. Cestu jsme proto naplánovali volnější a proti předchozím výpravám jsme nechali v programu více variabilního prostoru v itineráři. Tato úvaha se ukázala nakonec správná.

Naplánovat dálkovou trasu v Alpách znamená prakticky pouze kombinovat cestu údolími a přes sedla. Právě na tom, která sedla a ze které strany pojedeme, jsme strávili nejvíce času a dohadování. Po dobré zkušenosti z loňské výpravy jsme do trasy pro zpestření zapojili také nějaké slepé výlety „nalehko“. Výsledkem byl okruh s několika odbočkami v jihozápadní části Švýcarska. Přestože jsme jeli hlavně do Švýcarska a tak jsme i tuto cestu takto nazvali, začínali a končili jsme v Rakousku, na jednu noc jsme zavítali i do Itálie a ve výčtu zemí nesmí chybět ani ministáteček Lichtenštejnsko.

Když jsme před někým zmínili, že se chystáme nebo že jsme byli ve Švýcarsku „natěžko“, tak se nám hodně divil. Přitom, při naší cestě jsme potkali „napakovaných“ cyklistů jako nikdy předtím. Když nepočítáme dva české zájezdy, byli to hlavně právě cestovatelé s brašnami, které jsme potkávali v obou směrech. Hladce úplně všechno nešlo, ale přes všechny komplikace jsme dva týdny zvládli celkem v pohodě. Na cestu jsme se vydali v polovině prázdnin …

Zápisky z deníku sepsal Jára Krejčí.

přehled cesty

Datum:23. 7. – 6. 8. 2005 Druh cesty:výprava natěžko
Počet ujetých kilometrů:840 km → Z toho nalehko:235 km
Nastoupaná výška:9 311 m ↑ Nejvyšší bod cesty:2 330 m (Passo del Bernina)
Navštívené státy:Švýcarsko GRRakousko Itálie Lichtenštejnsko
Navštívené švýcarské kantony: GR TI UR GL AIAR SG 
Navštívené spolkové země Rakouska: Tyrolsko Vorarlbersko
Navštívený region Itálie: Lombardie Účastníci cesty:Jaromír Krejčí, Jana Pavlusová
Doprava:vlakem Přepravci:ÖBB, ČD
Stránky jsou umístěny na serverech hostingového programu CZECHIA.
© 2000 – 2015 Brněnský spolek cykloturistiky
© 2010 – 2015 webdesign by lubosspeska.cz
Licenční podmínky