Partneři


Tip na knihu

Právě se nacházíte

Francouzské středohoří 2010

ÚvodPutování v Auvergne – kraji vyhaslých sopek

Francie je v mnoha směrech pro cykloturistiku velice atraktivní zemí. O tom jsme se přesvědčili při dvou našich cestách na francouzský jih. Tuto část Francie, Francouzi samými zvanou Le Midi, jsme si oblíbili a na seznamu lokalit, kam bychom se chtěli vydat, se proto ocitla oblast severně od našich předchozích destinací – region Auvergne. Zamířili jsme sem po tříleté přestávce.

Třetí cesta do kontinentální Francie – s Korsikou již čtvrtá cesta na francouzském území – se od předchozích výrazně lišila. Především jsme se sem vydali poprvé na těžko, bez doprovodného vozidla. Ve Francii je poměrně hustá síť kempů, takže plánování s ohledem na ubytování bylo opět snadné. Auto jsme sice zvolili pro cestu i tentokrát, ovšem víceméně pouze jako dopravní prostředek do výchozího místa výpravy. Region Auvergne leží severněji ve vnitrozemí, takže se logicky nabízel jako vhodný cíl pro léto, kdy v našem oblíbeném Středomoří už bývá na kolo dost horko. A konečně, protože jsme chtěli tento kraj poznat opravdu důkladně a na kole se všude dostat nedá, do plánů jsme tentokrát zařadili i dvě celodenní pěší horské trasy v samém závěru pobytu.

Hlavním motivem naší cesty bylo poznání nejvýznamnějších částí Francouzského středohoří (francouzsky Massif Central [masif cãntral], někdy proto překládané jako Centrální pohoří/masív), přesněji jeho severní části. Při obou předchozích cestách na jih Francie jsme toto pohoří již navštívili, ale byla to jen jeho jižní část, charakteristická mohutnými vápencovými kaňony. Krajinný ráz severní části je zcela odlišný. Tvoří ji vrchovina vulkanického původu s hustými lesy, rozlehlými pastvinami plnými krav a ovcí, množstvím řek a jezer. Při putování touto krajinou jsme poznali typický a od velkých aglomerací odlehlý francouzský venkov, oblast až na výjimky nepostiženou masovou turistikou. Kraj je také proslulý svými nezaměnitelnými sýry a dalšími lahůdkami, na které tu narazíte prostě všude.

Trasu výpravy jsme naplánovali tak, abychom nevynechali žádný z nejznámějších celků sopek Monts Dômes, Monts Dore a Monts du Cantal. Turisticky vyhlášených památek zde mnoho není, takže trasa mohla být poměrně variabilní, aniž bychom něco „zásadního“ vynechali. Počítali jsme i s mnohem méně jistým počasím, takže náš itinerář měl nezvykle několik variant. Na konec se nám podařilo celou cestu absolvovat v nejdelší a v patrně nejzajímavější možné trase, omezené jen dvěma týdny dovolené.

Na cestu jsme se vydali nezvykle pozdě, až v samotném závěru července …

Poznámky z deníku zpracoval Jára Krejčí.

přehled cesty

Datum:30. 7. – 14. 8. 2010 Druh cesty:výprava natěžko
Počet ujetých kilometrů:676 km → Nastoupaná výška:12 274 m
Nejvyšší bod cesty:1 588 m n. m. (Pas de Peyrol pod Puy Mary)
Navštívený stát:GRFrancie Doprava:autem
Navštívené regiony:Auvergne Languedoc-Roussillon
Účastnící cesty:Jaromír Krejčí, Jana Pavlusová
Stránky jsou umístěny na serverech hostingového programu CZECHIA.
© 2000 – 2015 Brněnský spolek cykloturistiky
© 2010 – 2015 webdesign by lubosspeska.cz
Licenční podmínky