Partneři


Tip na knihu

Právě se nacházíte

Na kole okolo České republiky 1999

ÚvodCesta kolem ČR na kolech aneb Doma je také krásně

Začalo to nevinně, pár měsíců poté, co jsem se přistěhoval do Brna. „Letos bych chtěl strávit dovolenou někde u nás a na kole!“, řekl mi Martin na začátku roku 1999. Martin si předchozí prázdniny užíval za oceánem, předtím zase jinde v zahraničí a jeho snaha zůstat doma byla zřejmá. A tak se zrodil nápad objet na kole celou naši republiku.

Oba jsme v té době byli spíše příležitostnými cykloturisty. Ani jízda s bagáží nebyla snadná, Martin měl v té době za sebou jen dvě kratší akce s nákladem na nosiči a pro mě byla představa naloženého kola nepochopitelná. Na jaře jsme začali plánovat. Martin si vzal na starosti etapy na východě republiky, já v západní části, tak jak to odpovídalo alespoň částečně naší znalosti terénu. Vzájemně jsme se tak bezvadně doplnili. A začal trénink. Denní výlety měly zvyšující se náročnost a délku. Generálkou přípravy byly červencové svátky, během kterých jsme absolvovali třídenní cestu do Bílých Karpat.

Začátky nebývají lehké. První výprava nám oběma ukázala, s jakými problémy se můžeme setkat, co všechno čeká na cykloturisty „s plnou polní“, tedy bez doprovodného vozidla. Cesta kolem republiky byla pro nás velkou školou pro další výpravy v následujících letech. S odstupem času se díváme na svou první „velkou cestu“ docela s úsměvem. Pokud si ale přečtete následující obsažné povídání, které jsem napsal podle nahrávky deníku z diktafonu (to jsem tehdy s sebou vezl věci, co?!), zjistíte, že nám v některých chvílích nebylo úplně veselo. Konec dobrý, všechno dobré, říká se. Do cíle jsme dojeli v termínu a zdrávi. Budou-li vám připadat některé pasáže jako příliš beznadějné, budiž to poučením pro všechny, kdo se na podobnou cestu vydávají bez důkladné přípravy. Naše první velké putování na kolech začalo v Brně…

Podle audiodeníku zpracoval Jára Krejčí.

přehled cesty

Datum:25. 7. – 13. 8. 1999 Druh cesty:výprava natěžko
Počet ujetých kilometrů:1 645 km → Z toho nalehko:46 km
Nejvyšší bod cesty:1 019 m (Masarykova chata) Projetý stát:Česká republika
Účastníci cesty:Martin Vůjta, Jaromír Krejčí
Stránky jsou umístěny na serverech hostingového programu CZECHIA.
© 2000 – 2015 Brněnský spolek cykloturistiky
© 2010 – 2015 webdesign by lubosspeska.cz
Licenční podmínky