Partneři


Tip na knihu

Právě se nacházíte

Slovensko a Maďarsko 2003

ÚvodPodruhé do hor a dolin Slovenska a severního Maďarska

Většina z nás je pro prázdninové cesty omezena délkou dovolené, a proto jsme při rozhodování o letní cyklistické cestě v roce 2003 postupně opustili od plánů k dosažení extrémně vzdálených cílů, které jsou hůře dostupné v rozumném čase (tehdy jsme ještě necestovali letecky).

Na naší druhé cestě po území bývalých Uher, jak by se dala také nazvat, jsme nechtěli opakovat trasu, jakou jsme absolvovali já s Martinem před třemi roky. Prakticky celou jsme ji tedy naplánovali, až na určité výjimky v maďarské části, jinak. Také počet účastníků výpravy se rozrostl na dvojnásobek. První týden nás jelo hned sedm: stejně jako před třemi lety já s Martinem, přibyla děvčata Jana, Darča a Petra a také Petr s Jirkou. Druhý týden se přidal Vašek, ale ve stejnou chvíli se Petr s Darčou vrátili domů. Tak početná výprava, která se nikdy potom již neopakovala.

A proč Slovensko a Maďarsko? Obě země jsou totiž z pohledu našince docela příjemné země pro trávení dovolené. Ceny jsou zde srovnatelné s tuzemskými a na Slovensku se navíc bez problémů domluvíte (o to hůře pak v Maďarsku). Velkou část Slovenska i sever Maďarska tvoří kopce a pěkná příroda. A právě sem jsme se vydali.

Původní trasa měla začínat v Brně a pokračovat přes Bílé Karpaty stále východním směrem až na Muráň a do Slovenského ráje, kde jsme si nechali čas na pěší výlet. Obloukem přes Slovenský kras jsme si naplánovali přejezd do Maďarska, kde jsme se rozhodli úplně vynechat pro tuto zemi tolik typickou rovinu a zamířit pohořími na severu až do slovenského Štúrova, odkud se dá pohodlně domů vrátit vlakem. Bohužel, počasí a další komplikace na cestě nás donutili itinerář poněkud upravit. Vyjeli jsme 26. července 2003.

Poznámky z cesty zpracoval Jára Krejčí.

přehled cesty

Datum:26. 7. – 10. 8. 2003 Druh cesty:výprava natěžko
Počet ujetých kilometrů:853 km → Nejvyšší bod cesty:1 012 m n. m. (Kékes-tető)
Navštívené státy:ČR SR Maďarsko Doprava:zpět vlakem
Účastníci cesty:Martin Vůjta, Jaromír Krejčí, Jana Pavlusová, Jiří Zapletal, Petr Zvejška, Darina Zvejšková,
                         Petra Švehlová, Václav Horák
Stránky jsou umístěny na serverech hostingového programu CZECHIA.
© 2000 – 2015 Brněnský spolek cykloturistiky
© 2010 – 2015 webdesign by lubosspeska.cz
Licenční podmínky