Partneři


Tip na knihu

Právě se nacházíte

Norské fjordy 2007

ÚvodZa krásami severské přírody

Většinu našich cest směřujeme na jih. Máme rádi teplo (a sucho), což není na severu nikdy jisté. Hodně našich kamarádů nás neustále přesvědčovalo, že bychom měli zkusit změnit směr a podívat se do Skandinávie.

Norsko jsme znali z obrázků a chtěli jsme se sem podívat, ale strašák mokré dovolené nás stále od záměru odrazoval. Ti, kdož zde byli, nám však vyprávěli, že v polovině prázdnin je to nejlepší období pro cestu, a slibovali ideální počasí. Když jsme přemýšleli, kam se vydáme o prázdninách, neboť se nám zdálo, že v našem oblíbeném Středomoří by mohlo být už moc horko, řekli jsme si, že to tedy zkusíme.

Norsko je obrovská země, samé kopce, velké vzdálenosti a omezené možnosti variant tras. Tohle vše jsme si uvědomili hned při prvním prohlédnutí mapy. A pak také, na cestu jsme i s dopravou do Norska měli pouze něco málo přes dva týdny a museli jsme si nechat rezervu na počasí. Plánování trasy tedy mělo zcela jinou podobu než všechny dosavadní cesty. Hlavní trasu jsme navrhli celkem snadno. Neurčitou podobu trasy (respektive více variant) jsme měli připravenu na závěr. A ještě jedna věc nám při plánování došla, totiž že spíš než množství historických památek, bude hlavním motivem naší cesty příroda. Norsko je krásná, ale drsná krajina hlubokých fjordů a nesčetných vodopádů, chladná země, kde se i v létě snoubí bílá barva sněhem pokrytých vrcholků se sytě zelenou barvou údolí.

Vzhledem k omezené době jsme pro dopravu do Norska zvolili leteckou přepravu. Doprava vlakem či autobusem a následně plavba trajektem by zabrala mnohem více času. Nebyla by přitom ani levnější a navíc méně pohodná a poměrně komplikovaná. Když letadlo dosedlo na letišti Oslo-Gardermoen, bylo kolem 20 stupňů a polojasno. Norsko nás přivítalo s vlídnou tváří…

Zápisky z deníku sepsal Jára Krejčí.

přehled cesty

Datum:19. 7. – 4. 8. 2007 Druh cesty:výprava natěžko
Počet ujetých kilometrů:705 km → Z toho nalehko:45 km
Nastoupaná výška:9 913 m ↑ Nejvyšší bod cesty:1 476 m n. m. (Dalsnibba)
Navštívený stát:Norsko Účastníci cesty:Jaromír Krejčí, Jana Pavlusová
Doprava:let Praha – Oslo-Gardenmoen (ČSA), bus Gardenmoen-Åndalsnes (NOR-WAY), vlak Voss-Oslo (NBB)
Stránky jsou umístěny na serverech hostingového programu CZECHIA.
© 2000 – 2015 Brněnský spolek cykloturistiky
© 2010 – 2015 webdesign by lubosspeska.cz
Licenční podmínky