Partneři


Tip na knihu

Právě se nacházíte

Korsika 2004

4. částPerla Středomoří

Středomořský ostrov Korsika právem nese přídomky jako „Perla Středomoří“ nebo „Ostrov krásy“. Jen málokde na dosah starého kontinentu dosud objevíte takovou rozmanitost barev a vůní v neporušené čisté přírodě jako právě tady.

Každý den nám Korsika připravila trochu jinou tvář a pokaždé jsme objevili v krajině něco nového. Poznali jsme skalnaté západní pobřeží, kde zelené hory i strmé skály padají z kilometrových výšek do azurových vod překrásně čistého moře. Jeli jsme kolem pláží nejrůznějších barev, žlutých, bílých, růžových i černých. Viděli jsme i skalnaté štíty ve výšce bezmála tří kilometrů se sněhovými čepicemi uprostřed léta, na jejichž úpatí pramení horské potůčky a říčky s křišťálově čistou vodou. Projížděli jsme po úzkých silničkách a cestách mezi porosty macchie, neprostupnými nízkými křovisky s desítkami druhů voňavých dřevin, které svou výškou nebránily výhledům do krajiny, ale i borovými lesy, olivovými háji a alejemi korkových dubů. Užívali jsme si teplé Korsické slunce a vnímali neopakovatelnou nasládlou vůni ostrova plnými doušky.

Korsika je sice čtvrtý největší ostrov ve Středozemním moři, ale není nijak rozlehlá. Od severní špičky na mysu Cap Corse na jih má jen 183  km a v nejširším místě ze západu na východ jen pouhých 83 km. Zhruba stejné vzdálenosti, jen v obráceném poměru, dělí ostrov od kontinentální Evropy, francouzské Riviéry na severu a italského pobřeží na východě. Ostrovem se jako páteř táhne centrální pohoří s mnoha vrcholy přesahujícími 2 000 metrů nad mořem, od něhož je dělí jen pár kilometrů. Převážně v nejvyšším horském pásmu, na ploše dvou a půl tisíce kilometrů čtverečních, ve velké části korsického masivu se rozkládá největší přírodní rezervace Parc Naturel Régional de la Corse, který spolu s dalšími rezervacemi zabírá třetinu území ostrova. Čisté přírodě prospívá i to, že na ostrově se nenachází jediná továrna a strmé svahy neumožňují kromě pastevectví intenzivní zemědělské využití. Jednou z výjimek je víno, jehož růžové odrůdy dosahují špičkové kvality. Z krásné přírody Korsiky jsme si odnesli nejen spoustu fotografií, ale především neopakovatelných zážitků.

Stránky jsou umístěny na serverech hostingového programu CZECHIA.
© 2000 – 2015 Brněnský spolek cykloturistiky
© 2010 – 2015 webdesign by lubosspeska.cz
Licenční podmínky