Partneři


Tip na knihu

Právě se nacházíte

Burgundsko 2005

6. částZa burgundským vínem

Už na jiném místě jsem napsal, že kdo si představuje Burgundsko jako zemi pokrytou vinohrady, se mýlí. Ačkoli jsme projeli území o rozměrech asi 50 krát 50 kilometrů, s vinohrady jsme se setkali jen východně od Auxerre (vinařská oblast Chablis) a na zpáteční cestě pak na jihovýchodních svazích mezi Dijonem a Beaune (vinařská oblast Beaune).

Francouzské vinařství je bezesporu nejvyspělejší na světě. Protože nejsem odborník, nebudu se pouštět do žádného hodnocení a zmíním jen pár postřehů. Vinná réva se v Burgundsku pěstuje na nižších konstrukcích než u nás. Výška horního drátu je jen asi 150 cm. Tento způsob vedení umožňuje ošetřování pomocí speciálních vozidel na úzkých traktorových kolech s budkou ve výšce asi 2 metry, která se pohybují rozkročmo nad několika řadami. Jízda těchto vozidel po silnicích a zvláště pak po městech a vesnicích působí komicky. Téměř by se dalo pod nimi projet.

Území každé vinařské obce je rozděleno do několika zón (většinou čtyř až pěti) podle vápnitosti půdy a oslunění. Čím více je vystavena slunci a čím vápnitější je půda, tím lepší zóna. Zóny mají své názvy a ty se objevují na etiketách na vinných lahvích. Dále je obec rozdělena na vinařské tratě. I ty mají názvy. Každá trať leží v určité zóně, a tím je dána její kvalita. Tratí je v obci třeba i několik desítek a jejich název vždy najdete na etiketě. Na mapě, která je v každé vinařské obci k dispozici, si najdete přesné místo, odkud vámi zakoupené víno pochází.

V každé vinařské obci vás reklamní poutače zvou na ochutnávku (degustation). Zajdete do domu, většinou do chodby nebo předsíně, kde se vás ujme někdo z rodiny. Ochutnávky jsou zdarma, ale asi je slušností potom nějakou láhev koupit. Zkušený someliér vám připraví řadu vín a ke každému druhu dlouze vysvětluje, ukazuje v mapě a vzpomíná na jednotlivé dobré roky. Láhev vína delikatesní chuti stojí od 5 do 12 EUR. Ochutnávají se jak jednoodrůdová vína, tak směsi. Pod směsí si ale nesmíme představit odpornou směsku zbytků, plněnou u nás do krabice nebo plastové lahve, ale lahodné víno vynikající chuti, mistrovské dílo vinaře, které vznikne kombinací více odrůd v určitém poměru.

Stránky jsou umístěny na serverech hostingového programu CZECHIA.
© 2000 – 2015 Brněnský spolek cykloturistiky
© 2010 – 2015 webdesign by lubosspeska.cz
Licenční podmínky